Srpski (latinica) English

 
 
 
 
 
 
 
 

Музеј је са сталном поставком. У њој се налазе скелети свих домаћих животиња нашег поднебља, сисара: коња, магараца, крава, оваца, коза, свиња, паса, мачака, кунића, али и домаће живине: кокошака, ћурака, патака, гусака, као и неких дивљих животиња: кита, камиле, мајмуна, лава, медведа, емуа, дивље свиње, ламе, бивола, корњаче, шарана. Посебно смо поносни на скелете два коња која су у И светском рату прешла Албанију. Један коњ је припадао Војводи Петру Бојовићу, а други, кобила „Мица“ генералу Војиславу Томићу. Оба коња након завршетка рата била су смештена у Топчидерској касарни. Кобила Мица је дочекала природну смрт у 29. години живота, а професор Симић, као краљев мајор у резерви, обезбедио је ове вредне експонате нашем музеју.

Поред претходног, поседујемо и збирку упоредно приказаних костију домаћих животиња, које се проучавају на ветеринарској анатомији: коња, крава, оваца и коза, свиња и паса, али и појединачне кости и делове тела: жирафе, тигра, вука, срне, козорога, антилопе, пеликана. У музеју се налази и зуб мамута. Анатомски музеј садржи и богату колекцију формалинских препарата свих органа домаћих животиња, њихових екстремитета и делова тела, као и велики број гипсаних модела домаћих животиња и њихових органа. Музеј поседује и препариране моруну, лабуда, северну гавку и фазана.

 
 
 
 
 
 
 
 

Библиотека Катедре за анатомију поседује значајну архивску грађу историјата катедре Поседујемо комплетну фотодокументацију Катедре за анатомију Факултета ветеринарске медицине, од оснивања до данашњих дана. Посебно би истакли историјску документацију оснивача катедре проф. др Владете Симића (индекси, дипломе, признања) коме је приликом прославе 80 година Факултета ветеринарске медицине откривена биста на улазу у Анатомски музеј Катедре за анатомију ФВМ. У библиотеци, поред осталих, налазе се и неколико вредних анатомских књига из 19. века.

Основна делатност музеја јесте перманентна педагошка активност с обзиром да се у просторијама музеја изводи практична настава за студенте ФВМ, а ђаци средњих и основних школа, као и предшколска деца, редовни су посетиоци музеја. Студенти Факултета примењених уметности такође су посетили музеј у оквиру сарадње наша два факултета. У прошлој, 2016. години, Катедра и музеј учествовали су у две значајне манифестације: Ноћ музеја и Фестивал науке. У 2016 години музеј је посетило 3000 посетилаца. За посете смо отворени сваког радног дана од 10 до 13 часова.

На Катедри за анатомију, у чијем се саставу налази Анатомски музеј ФВМ, тренутно је запослено осам особа. На жалост, Музеј као засебна радна јединица не постоји, а не постоји ни стално запослена особа у Музеју, тако да свакодневно редовно, али и планско, врло захтевно одржавање тог великог националног музејског блага (укључујући механичко чишћење и прање), поред великих обавеза које имају у настави, спроводе искључиво наставници и сарадници катедре.